Ministerie van Creativiteit | Ontwerp en het brein
688
post-template-default,single,single-post,postid-688,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-17.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 

Ontwerp en het brein

Remember

We zoeken naar patronen dit doen we met ons perifeer zicht meer nog dan onze centrale visie. Dit komt van oudsher waar mensen zich dienden te focussen op gevaar. Als een edelsmid bezig is met zijn werk, dat zich vooral in het centrum van het zichtveld bevind houdt hij zich onbewust bezig met gevaar. Dit gebeurd langs het centrale zicht aan de zijkant. Daarom werken reclames aan de zijkant erg goed.

We krijgen dagelijks circa 40 miljard deeltjes aan informatie voorbij. Welke delen onthouden we hiervan? We onthouden enkel kleine stukjes en vooral niet teveel tegelijkertijd. Vier is het magische getal, als we informatie in vier delen aanbieden onthouden we deze veel beter dan wanneer dit er meer zijn. Het is daarom ook makkelijker om een telefoonnummer in zogenaamde chunks te onthouden in plaats van een geheel getal.

Neem de proef op de som.

Onthoud deze getallenreeks maar eens: 5625526891

Én probeer dit nu eens in chunks

0252 2451 3241

Veel gemakkelijker toch!

Het brein heeft baat bij het vergeten van informatie. Als we alles zouden onthouden zouden we immers een overload aan informatie moeten verwerken.Het is daarom erg belangrijk dat je tijdens je ontwerp nadenkt over wat iemand vooral niet mag vergeten en deze informatie zo helder mogelijk aan te bieden.

Tip: Vertel een verhaal en hanteer heldere doelen. De truc om dingen te onthouden is om stappen te herhalen. Deze herhaling vergroot de kans dat men de informatie in het lange termijn geheugen opslaat. En zo de belangrijke informatie niet vergeet.

Be kind

Een ander belangrijk element voor een goed ontwerp is een empathisch ontwerp. Dit klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd maar ik zal het verduidelijken. Empathie is belangrijk om gevoel over te brengen. Bedenk je dat we we dagelijks gevormd worden door sociale structuren en dat we met een reden bepaalde mensen aardiger vinden dan andere. Op deze zelfde manier gaat men om met bijvoorbeeld een website. Als deze langzaam laadt, niet goed reageert en onoverzichtelijk is zal men dit niet kunnen waarderen. Net zoals een persoon snel afgeleid is, niet to the point is en traag van begrip. We spiegelen gedrag en projecteren dat vrijwel één op één bij ontwerp.

Bij ontwerpen is het belangrijk te denken aan hoe het brein werkt. Als je communiceert is het belangrijk dat je je doelgroep in gedachten houdt. Wees daarom bewust van de stappen die iemand doorloopt en be kind!

Surprise

Je kunt de dopamine aanmaak stimuleren en hiermee je ontwerp interessant houden. Door onvoorspelbaarheid in je ontwerp in te bedden stimuleer je het brein. Denk bijvoorbeeld aan Twitter

Als je een tweet verstuurd weet je nooit wie er retweet of je tweet liked. Dat maakt het een beetje spannend. Zodra je een notificatie ontvangt word je gestimuleerd de app te openen om te kijken wie er heeft gereageerd. Dit geeft het brein een shot dopamine ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waardoor social media zo aanslaat.

Probeer deze onvoorspelbaarheid te integreren in je ontwerp of website om een staat van flow te stimuleren en zo meer verbinding te maken met je publiek.

Conclusie

Wees bij je ontwerp bewust van de processen in het brein. Zie het contact dat je ontwerp maakt als een persoon en onthoud dat mensen het grootste deel aan informatie vergeten waardoor het des te belangrijker is helder te communiceren.

No Comments

Post A Comment